چند روزی است که فضای رسانههای رسمی و غیر رسمی داخلی و مخصوصاً صداوسیمای جمهوری اسلامی پراست از انبوه مواضع به ظاهر انقلابی و عمدتاً با مضمون عدم امکان تن دادن ایران به مذاکره مجدد، غیر قابل مذاکره بودن بحث موشکی، حمایت از سپاه و… آن هم از زبان کسانی که خود جزو مهمترین آشپزها و سرآشپزهای برجام بودهاند.
«میتوان تجربه برجام را به یک الگو در روابط و حقوق بینالملل تبدیل کرد. میتوان از این استثنا قاعدهای ساخت… آنان که خود را جزو بازندگان برجام میدانند، میتوانند در صف بهرهمندی از این عرصه برد برد قرار گیرند و به اشتباهات خود پایان دهند. امروز روزگار، رونمایی از مادر بمبها نیست، بیایید از مادر مذاکرات رونمایی کنیم. امروز روزگار رونمایی از مادر تحریمها نیست، بیایید از مادر همکاریها رونمایی کنیم»
«اگر آمریکا امتیازات جدید هستهای میخواهد، ما هم به طور متقابل خواهان این امتیازات هستیم… ما چرا باید درباره ضمیمه گفتگو کنیم؟ اگر شما می خواهید یک ضمیمه (برای این توافق) داشته باشید، ضمیمه باید درباره همه چیز باشد… آمریکا نمیتواند به دنبال امتیازات بیشتر باشد بدون آنکه امتیازات بیشتری به ایران بدهد.»
ایران در ماه گذشته در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، به اعضای قدرت های جهانی گفته که می تواند به منظور از بین بردن نگرانیها در مورد برنامه موشکیاش گفتگو میکند. دو مقام آمریکایی نیز گفتهاند که ایران اخیراً نیز این ماجرا را از طریق عمان پیگیری کرده است [جالب توجه است که محمد جواد ظریف 10 مهر برای گفتگو با مسئولان عمان -که همواره و از جمله در ماجرای برجام میانجی روابط ایران و آمریکا بودهاند- به آن کشور سفر کرده بود]. همچنین یک مقام سابق وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد قدمهای آغازین ایران [برای مذاکره]، در هفتههای اخیر به اطلاع واشنگتن رسیده است. این مقام سابق آمریکایی گفته ایران از طریق مقامات آمریکایی که از زمان اوباما باقی ماندهاند یک پیشنهاد غیررسمی را برای استمزاج به مقامات آمریکایی دادهاند که نشان میدهد آنها برای مذاکره در مورد برنامه موشکهای بالستیک راغب هستند.
«…[مسئولین دولتی و غیردولتی] به منظور جلب حمایت رهبر معظم [انقلاب] برای مذاکرات موشکی، جلسات متعددی با ایشان داشتهاند. در این جلسات رهبری خوشبین نبود چون به آمریکاییها اعتماد ندارد. اما دیگران معتقد بودند که تنش شدید درمورد برنامه موشکی میتواند از طریق مذاکرات حل شود.»
«تهران مایل است تا در مورد موشکهای دور برد مذاکره کند.»
«جمهوری اسلامی ایران بارها در مواضع علنی و دیدارهای دیپلماتیک با مقامات خارجی همانند مصاحبه ها و دیدارهای های وزیر امور خارجه در سفر اخیر به نیویورک، بر غیرقابل مذاکره بودن برنامه های دفاعی خود تاکید کرده است و آن را مغایر قطعنامه 2231 نمی داند.»
«علت اینکه ما به آزمایش آنها [موشکهای بالستیک] ادامه می دهیم به خاطر این است که دقت آنها را بهبود ببخشیم. اگر یک موشک برای حمله تسلیحات اتمی طراحی شده است شما به دقت نیاز ندارید. شما به برد آن نیاز دارید زیرا به هر جایی که آنها اصابت کنند قدرت بازدارندگی لازم را ایجاد میکنند. برد بایستی مهم باشد اما دقت نبایستی مهم باشد. ایران بر روی بهبود دقت تمرکز میکند زیرا ما میخواهیم که از این موشک ها به عنوان ابزارهایی برای حمل کلاهکهای متعارف استفاده کنیم.»
«هر موضوعی ممکن است که میان کشورها بحث شود اما نمی توان درباره برجام دوباره مذاکره کرد. برنامه موشکی بخشی از برجام نبود. اگر درباره مسائل بین المللی و منطقه ای نگرانی وجود دارد، این مسائل می تواند موضوع مذاکره میان ایران با کشورهای منطقه یا اروپا باشد.»